Marci története


image1 (1)
image3

 Marci 2012.11.15-én született a SOTE II. Klinikán, 5 hét benntfekvés után sürgősségi császárral, placenta praevia miatt (a méhlepény rossz helyen – a méhszájon – tapadt meg, kinyílt a méhszáj, így levált a méhlepény), 1310 grammal, 39 centiméterrel és 6/8-as Apgarral. Légzéstámogatásra szorult, majd a harmadik életnapon bevérzett a tüdeje, és IV. fokú baloldali agyvérzést kapott. Több alkalommal kapott vért.

2013.01.03-àn szállították át a Debreceni Klinikára. Addigra szerencsére a tüdeje rendbe jött, már nem szorult légzéstámogatásra és a Botallo vezetéke is záródott. Itt január végén kapta meg az ideiglenes shuntjét, és 02.07-én végre hazahozhattuk. Már ekkor elkezdtük a Dévény terápiát, heti 3 alkalommal, és a gyógypedagógiai fejlesztést, heti egyszer.

Az ideiglenes shunt pungálását a SOTE II. Klinikán dr. Nobilis András végezte.
Végleges shuntjét 2013 májusában kapta meg Debrecenben.  Ezután sajnos 3 alkalommal volt shunt-reviziója.
Az első 2013 novemberében, ekkor a kamrai szár tömődött el, így szár-cserére került sor. Már ekkor kirajzolódott, hogy réskamrái miatt nem biztos, hogy a megfelelő helyre van beültetve a shunt. Ez be is igazolódott, így egy hét múlva eltávolították jobb oldalról a shuntöt és egy újat helyeztek be a bal oldalra. Szerencsére ez már szépen működött, elkezdett beindulni a mozgásfejlődés, márciusban a kúszás, pár hónapra rá a mászás.

Végül 2014.07.02-án volt az utolsó shunt revízió, ekkor a szelep romlott el. Miután kicserélték, 4 nap múlva haza is jöhettünk, azóta minden rendben van vele, 50 vízmm nyomáson áll.

image2 (1)

A mozgásban még el vagyunk maradva, jelenleg feláll, kapaszkodva oldalazva lépeget. 3 hónapja járunk a Fürge Lábak Alapítványhoz heti 2 alkalommal egyéni gyógytornára, azóta mozgása jelentősen javult, sokat erősödött és sokkal stabilabb. Beszédfejlődése 2014 decemberében indult be, azóta 4-5 szavas mondatokban beszél, szépen kifejezi magát és mindent megért. Több mondókát is tud és imád énekelni! ?
Egyszer egy anyukától egy nagyon jó gondolatot olvastam (sajnos a nevére nem emlékszem), de amit leírt azt örökre megjegyeztem: “A shunt nem az élet végét jelenti, hanem egy jobb élet kezdetét!” – higgyétek el, így van! ? ♡

0 Comments