Fejlesztés

DSGM= DÉVÉNY SPECIÁLIS MANUÁLIS TECHNIKA – GIMNASZTIKA MÓDSZER
használata a shunt beültetéses csecsemőknél és gyermekeknél

A Dévény-módszer (DSGM) hagyományos gyógytornától eltérő, gyökeresen új szemléletre épülő rehabilitációs rendszer, amely a mozgássérülések valamennyi területén egyedülállóan eredményes.
Nem az eddig ismert rehabilitációs eljárások kibővítése, továbbfejlesztése, hanem a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése.
A Dévény – módszer nem erőlteti azokat a mozgásokat, melyekre a beteg még nem képes, hanem a speciális manuális technika (SMT) alkalmazásával közvetlenül stimulálja az idegrendszert, ugyanakkor pedig visszaállítja az izmok normális állapotát, tónusát.
A speciális manuális technika (SMT) kézzel végzett kezelés, amelynek során az izmokat, inakat és fasciákat (kötőszövetes elemek) kezeljük speciális helyzetekben. A speciális helyzetek gyakran ún. feszítetett helyzetek, amelyekkel az izmok, inak, kötőszövetes elemek passzívan vannak megnyújtva.
A shunt-ös gyerekeknél, mint tudjuk, a shunt hasi szára a bőr felszíne alatt fut. Emiatt a speciális manuális technika alkalmazása fokozott óvatosságot igényel a DSGM terapeutától.
Ez azt jelenti, hogy a helyzetek beállításánál figyelembe kell venni a hasi szár lefutását és a manuális kezelés során nem lehet a szárat sem keresztirányba, sem pedig hosszirányba tolni, húzni. A szár lefutása mentén kezelhetünk, de a fentiekre tekintettel kell lenni.
A szülők gyakran bizonytalanok és felmerül bennük a kérdés, hogy nem mozdulhat-e ki a hasi szár a kezelés során. 33 éve végzek DSGM- kezeléseket, ez alatt az idő alatt sok shunt-ös csecsemőt, kisgyermeket kezeltem, de egyszer sem történt semmiféle probléma, baj a kezelés során és következtében.

Hubikné Klein Margit
DSGM-szakgyógytornász

 

Olinek Hungary

Terápiás központunk magyarországi működését a Lengyelországban 2006-ban kidolgozott elvek és tapasztalatok alapján kezdte meg 2015 májusában. Az Olinek Hungary Intenzív Terápiás Központ elsősorban olyan gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik, akik valamilyen neurológiai és mozgásszervi problémával küzdenek. Jól képzett terapeutáink különféle módszereket alkalmazva biztosítják a hozzánk látogató gyermekek, fiatalok magas szintű, komplex rehabilitációját.
A korábbi tapasztalatok mellett központunkat a betegek igényeihez való professzionális hozzáállás és a képességeikben korlátozott gyermekek hozzátartozóinak nyújtott teljes körű gondoskodás jellemzi. Mindemellett fontosnak tartjuk a gyermekek rehabilitációja terén alkalmazott legkorszerűbb technológiák, gyógyítási módszerek alkalmazását és az eszközök megválasztásában való segítségnyújtást.
Terápiáink során fejlesztjük a funkcionális mozgásmintákat, olyan technikák alkalmazása által, amelyek könnyítik a helyes minták bevezetését, kiküszöbölik a kóros reflexeket és stimulálják az érzékelést.

Központunkba sok shunttel ellátott gyermek érkezik, akiknek szintén ajánljuk terápiáinkat. Sem terápiás eszközeink, mint például futópad, gamma platform, járássegítők, hintarendszerek, sem speciális ruháink, melyeket használunk a terápiáink során nem kontraindikáltak a shuntös gyermekeknél.

OLINEK Hungary
1138 Budapest, Váci út 168/A, 5.em.
+36 30 389 7933 , +36 1 798 35 36
www.facebook.com/olinekhungary
www.olinek.hu

 

SZRT ALKALMAZÁSA SHUNT-ÖS GYEREKEKNÉL

Dr. Waldemar Pfaffenrot által kidolgozott szinergetikus reflexterápia (továbbiakban SzRT), 2005-ben jelent meg Magyarországon, a korábban évekig külföldön dolgozó, majd a FejlesztőHázat megalapító szakemberek munkájában. Az SzRT különböző technikával és fájdalommentesen kezeli a hypoton és a spasticus izomtónust.
Dr. Waldemar Pfaffenrot ortopéd orvosként kezdte pályafutását Oroszországban, majd 1990-ben Németországban letelepedve gyermekrehabilitációs főorvosként és ortopéd szakorvosként kutatásokat folytatott a cerebral paresis területén. Eredményei alapján 1993 óta több mint 100 fogást dolgozott ki, és reflexpontokkal kombinálta technikáját, melyet szinergetikus reflexterápiának nevezett el. Az SzRT egy manuális technika, amely jól kiegészíti a ma itthon ismert és alkalmazott mozgásfejlesztést, elősegíti, növeli a módszerek hatékonyságát. Az SzRT keretein belül alkalmazott technikák kölcsönösen erősítik egymást, ezzel is erősítve a hatékonyságot. Interdiszciplináris, hisz különböző szakirányokat és specializációkat kapcsol össze a gyógytorna, ergoterápia, speciális pedagógia, orvoslás terén. Különböző reflexindukált gyógymódok és manuális technikák integrációjára alapoz. Mivel a szervrendszerek többségére hat, komplex hatású, segítségével egy holisztikus megközelítést tesz lehetővé a terapeuta és a páciens számára. Az eljárás fő célja a prevenció, valamint a mozgatórendszer másodlagos elváltozásainak csökkentése és megszüntetése.
A kezelés során myofascialis és lágyrész technikákat, akupresszúrát, reflexzóna kezelést, centralizálást, mobilizálást, ill. ízületi manipulációt kombinál a terapeuta. Attól függően, hogy spasticus vagy hypoton az izomtónus, nyújtás vagy tonizálás és korrekció követ minden részkezelést. Ezek a módszerek finom, lágy technikát igényelnek, fájdalominger így nem váltódik ki. (Az alkalmazott fogás maximum 120g-os erőkifejtést jelent a terapeuta részéről.) A módszer alkalmazása során a fascialis szöveteken, az izmokon, ízületeken, kötőszöveten, a különböző szöveti receptorokon, ill. az akupresszúrás pontokon keresztül a myofascialis vonalakon és Chi-meridiánokon dolgozunk.
A szinergetikus reflexterápiánál a bőrön, illetve különböző pontokon keresztül adunk ingereket, amelyek az izmokon kívül befolyással vannak az idegrendszer egészére is. Alkalmazásukkal másodpercek alatt kikapcsolódik a nyújtóreflex a spasticus izomzatban, a lazult hatás pedig az izmláncolatoknak köszönhetően továbbterjed az egész működési folyamatra. Ennek a röviden leírt koncepciónak a komplex rehabilitáció részét kell képeznie, a gyógytornát, konduktív pedagógiát és egyéb aktív terápiát kiegészítő és segítő módszerként. A FejlesztőHázban sikeresen alkalmazzuk az SzRT-t, melyet azonnali aktív izomerősítés követ fokozva ezzel a hatékonyságát.
Az SzRT jól alkalmazható shunt-ös gyerekek kezelésében is. Ezekben az esetekben mindig a shuntszár körüli izmokon dolgozunk, a shuntszáron soha nem megyünk át! A nyújtásos fogásoknál minden esetben figyelembe vesszük a shunt lefutásának helyét és irányát. Mivel a shuntszár körüli izomszövetek jellemzően összetapadhatnak, rátapadhatnak a szárra, így mozgathatóságuk, és a körülöttelévő izmok mozgásterjedelme is jelentősen csökkenhet. Ennek kezelésében is segít a SzRT, hiszen a myofascialis technikák alkalmazásával ezen szöveteket nyomás nélkül lazítjuk, így a shunt működését nem befolyásoljuk. Ugyanakkor a shunt környéki szövetekre és izomzatra lazító hatást gyakorolunk.
Mivel a technika 120 grammos erőkifejtéssel alkalmazandó, ezért dolgozhatunk vele a koponyán is a shunt közvetlen közelében.
Többéves tapasztalatunk során sok shunt-ös kisgyerekkel dolgoztunk már, ez alapján is elmondhatjuk, hogy a SzRT semmilyen negatív hatással nincs a shunt működésére, éppen ellenkezőleg: a technika alkalmazása pozitívan hat a shunt és shuntszár körüli szövetek és izmok működésére.

Szilvássy Dóra
konduktor-gyógypedagógus
SzRT terapeuta

www.pfaffenrot.hu